четверг, 9 октября 2014 г.

Що і як шукати в бібліотеці або Збір інформації

Не знаю, хто як, а я обожнюю бібліотеки!
Тиша, тисячі книг, запах паперу і дерева... Я завжди гублюсь у часі, працюючи в читальному залі з черговим стосом книг і можу ховатись там від усього світу годинами, вишукуючи ту чи іншу надважливу інформацію. Книги я зазвичай набираю відразу стосами і гортаю сторінки, намагаючись знайти щось цікаве.
Але як і що шукати, якщо у Вас є лише нерозуміння певної ситуації, окреслене навіть не переліком проблем, які потрібно терміново розв"язати, а певним дискомфортом від існування проблеми? І не більше!Чи варто нести свої відчуття в бібліотеку? І  так, і ні. Можна звичайно забирати час бібліотекаря, намагаючись розказати про те, що сам не розумієш, але краще чітко сформулювати запит - тоді шанси швидко отримати бажану інформацію істотно підвищуються.
Тобто в бібліотеку ми йдемо, але попередньо добре готуємось. Не буду читати лекції про культуру роботи з бібліографічними джерелами - пофесійний бібліотекар зробить це швидко, точно і з повним розумінням проблеми, бо йому давно наболіло. Просто поділюсь досвідом,хоча і впевнена, що не все роблю ідеально. Але мені так зручно і це працює - то може, комусь знадобиться?
До походу в бібліотеку варто обдумати, що саме ми будемо шукати.
На прикладі заявленої проблеми необхідно було  пошукати щось, що дасть відповідь на запитання:
1. Що входить до змісту професійної компетентності?
2. Як відбуваються вимірювання і за якими параметрами?
3. Як використовуються в педагогічних дослідженнях математичні методи аналізу?
Особливо мене цікавила відповідь на останнє питання, бо часто доводилось чути, що педагогіка не є наукою, оскільки власних методів вимірювання  не має, а послуговується  в кращому випадку аппаратом, властивим для  психології, а в гіршому - просто теоретичними викладками. Я подумки протестувала, але для того, щоб заперечувати,  треба володіти інформацією.
Тому завдання для пошуку  сформулювано наступним чином:
- література з питань організації педагогічних досліджень
- література з питань математичних методів аналізу інформаціії
- література з питань формалізації
Де шукати?
В систематичному каталозі.
Коди розділів вказані традиційно на шафці та шухлядах з картками.  На картках - бібліографічний опис та місце зберігання (останній пункт особливо важливий, якщо бібліотека велика).

Може, у Вас є поради, що саме почитати з цих питань?
Додаємо  джерела у коментарі!

А мій список -  у наступному повідомленні. Час в бібліотеку!
Всім хорошого дня :)

Комментариев нет:

Отправить комментарий